Založ si blog

Čo sa to deje?

Dejú sa nám veci nevídané! Pre väčšinu nás, Európanov prišlo prebudenie zo sladkého sna života hojnosti všetkého, po čom nám srdce pišťalo. Hojnosti potrebného i nie potrebného. No tou najhoršou časťou neočakávaného budíčka je pre moderného Európana neznámy pocit vlastného ohrozenia. Pocit už dávno zabudnutý, surovo priam navrch vytiahnutý z priečinku pocitov “Zbytočné”.

Včera si plnými dúškami užívame vyštrnganú demokraciu, slobodu… žijeme uvoľnene, márnivo, naši mocní riešia ďalšie komponenty na zníženie emisie už “bezemisných” automobilov, riešime Gretine výzvy, 57 či koľko pohlaví, sledujeme zakrivenie banánov… sme vysoko nad vecou “cudzím” a vzdialeným problémom, ako státisíce utečencov na gréckej hranici a v Afrike, od kávičky v obľúbenej kaviarničke a spoločnosti nás neodtŕha ani náhodný šialenec náhodou behajúci s nožom v inom meste, nerozhádžu nás ani ruské rakety, veď tie druhé z druhej strany nás ochránia…

…a zrazu bách! Valí sa na nás niečo desivé a ohrozuje to nás, a priamo nás – všetci všade to hovoria! A to už je iné!

Strach opantal ľudí! Vymizli z ulíc, aj auparkov (včera nepredstaviteľné), aj z obchodov, čakární ordinácií, a tí, čo sa niekde objavia, behajú v maskách ako na Majdane, akurát jednotlivo. Úrady, fabriky školy, zatvorené, nikto nechce letenku do Barcelony ani za euro. A ani nemôže, hranice sú zatvorené. Že aj tankom ju kdesi istia. Štáty obmedzujú diplomatické kontakty, vraj v samotnej bašte demokracie (pred svetom uzatvorenej) sa už dávno mihá národná garda v uliciach, rednú tam väznice, zato pred obchodmi so zbraňami rady čakajúcich slobodných občanov. A chýba toaletný!

U nás, človek zapne telku a… mimoriadne správy, mimoriadny pásik o mimoriadnej situácii celý deň s vždy prítomným Matovičom, akoby ľudom nestačilo, že im mešká AliExpress.

Čo sa to deje? Zúri strašná „korona“, pandémia, aj tá je z Číny. Zúriť má vraj do leta, hovoria nám – ak budeme poslúchať, teda plniť pokyny valiace sa z TV na nás, vystrašených obyvateľov, ukrývajúcich sa pred ňou doma. Niektorí sa ukrývajú aj doma, jeden pred druhým. A ďalší smoliari, napríklad tí vracajúci sa zo zahraničia v predpísaných zariadeniach. A tak ďalej, celá rada noviniek mení naše pokojné dni.

Hm, médiá. Naše médiá – “naše” cháp svetové, veď svet je dnes tak krásne globalizovaný – sa dobre o nás starajú. Veď CNN, či kto, o zákernej epidémii v Číne (a zas z Wuchanu!) informovalo, sotva zaznamenali prvé obete. A potom to začalo! Všetky lokálne nezávislé média, ako vždy, poslušne prevzali tému spravodajstva “centrály” a masívny mediálny pressing, až hysterický miestami pri oduševnených redaktoroch, nás vhodne upratal a zastavil stroje, zrušil schengen. Korona neschádza z obrazovky. V Číne vtedy prvé desiatky, možno stovka obetí.

Čo sa nám to deje? Ako niečo dokázalo tak rýchlo a zásadne meniť naše životy? Ako, prečo…?

Politici prijímajú mimoriadne opatrenia, ľudia dobrovoľnú karanténu, človek doma zabudne rúško, nedovolia mu ani nakúpiť. Ekonomiky sa trasú, krivky akciových trhov otáčajú smer. Nepomáhajú im ani milióny miliardy bilióny lejúce do nich štátmi na záchranu.

To všetko pre nebezpečný vírus, to sa dá chápať. Ale aj pre STRACH valiaci sa z médií, hovoria zas zlé jazyky. Zrnko pravdy azda aj majú. Veď ľudia pri epidémiách trpia od dávna. Nie, ja v žiadnom prípade nepodceňujem tragičnosť ľudského utrpenia. Ale ľudia ešte nikdy pri žiadnej epidémii – a že ich býva – v našom demokratickom svete neprijímali také radikálne opatrenia tak rýchlo, a ešte nikdy neboli pod takým silným mediálnym tlakom ako teraz. Vzdávajú sa slobody pohybu, žiadajú monitorovanie osôb v karanténe bez rozhodnutia súdu… človek nedodržujúci výzvy sa vystavuje sankciám a verejnému pohoršeniu (a možno bude i horšie). Sú prijímané opatrenia však adekvátne? Vírus netreba podceňovať, šíri sa, obete pribúdajú, áno, doteraz však neprekonal iné pliagy, ktoré nás zabíjajú nezriedka alebo nepretržite. A aké opatrenia sme prijímali? Mám na mysli napr. chrípku, alebo už len tak samozrejmý alkohol, a podobné civilizačné výdobytky. Výdobytky, ktorými nás tie samé média naopak priam kŕmia v reklamám alebo v programom, nimi vysielaných. Teraz však šíria pokyny a strach. Strach, ktorý je sám osebe tiež našim zabijakom, ten v inej miere šíria v spravodajstve každý deň.

Slobody tzv. slobodného sveta sme si zmenili lusknutím prsta, či skôr zapnutím TV. A čo bude ďalej, čoho ďalšieho sa ešte tak rýchlo vzdáme? A čo si ešte necháme vziať? A naozaj iba dočasne?

Tak čo sa to deje? A naozaj ide „len“ o ten vírus?

Nie som si istý, priatelia. Tie médiá, v nich sťa pobláznení politici, ja neviem … neveriaci by mohol chytiť nepokojný spánok z tušenia, že za oponou reálnej hrozby pandémie
prebieha aj niečo oveľa väčšie. Že akoby nám rovno pred očami bežalo niečo, čo pre rúško na tvári nemáme vidieť…

Princípy globalizmu

20.12.2020

Nepríjemným uvedomením si je, ako sme Slováci vybrali svojich zástupcov v posledných voľbách. Darmo je teraz nadávať, rozčuľovať sa, byť rozhorčený nad ich pôsobením. Voľby sú odrazom našej vôle, nášho politického vedomia, stavu, v akom sa naša spoločnosť nachádza. V takomto stave sa nachádzame z vlastnej viny, avšak i vinou niekoho iného – [...]

Prečo oni

14.11.2020

Priveľa občanov je pričasto roztrpčených z charakteru vládnutia a správania sa „služobníkov národa“ vo vedúcich funkciách štátu. Zamyslime sa krátko nad tým, ako je možné, že k nespokojnosti s ich činnosťou prichádza tak skoro po voľbách. Jedna z možných odpovedí sa ponúkne, ak sa poobzeráme okolo seba na celospoločenské dianie. Dozrel kapitalizmus, (či [...]

Poďakujme mu.

31.10.2020

Hlavným problémom európskych národov je opäť zúriaca pandémia. Očakávané, prísnejšie opatrenia vlád (oproti prvej vlne) sú stále aktuálnejšie a sužujú obyvateľov spolu s vírusom. Popritom, v pozadí pandémie prebiehajú, otvorene i skryto našim očiam, nemenej zaujímavé procesy. Pretože „tí“ za kulisami si dobre uvedomujú význam využitia tak [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 18270x
Priemerná čítanosť článkov: 2030x

Autor blogu

Kategórie