Založ si blog

Svet sa mení.

Dymiace ulice Ameriky, horiace autá, rozbité výklady nielen obchodov, nerabuje len „lenivý“, drobní kriminálnici si vypomôžu tiež. Rasové napätie kričí do ochotných mikrofónov spravodajských staníc. Že chudobní sú a utláčaní, preto vraj sa búria! Že možnosti sú im upierané…! Rebelujúcim vyjadrujú podporu mnohí, od jasajúcich naivných „sorosčiat“ v uliciach až po chladnokrvných demokratov v starostovských kreslách (tí s jediným argumentom: „to Tramp.“).
Amerika. Pýcha Slnečnej sústavy. Donedávna predpísaný vzor nás všetkých, Americký sen, priam dokonalý, ktorý sme mali obdivovať. Amerika v obraze svojej finančnej, technologickej, vojenskej a vplyvovej mohutnosti žije dnes tak ako vidíme. Otázky sa natískajú mnohé, no aspoň dve. Aké až obrátky rebélie naberú v budúcnosti, pretože protesty zboku pozoruje množstvo dnešných zamestnaných, pociťujúcich oprávnenú nervozitu z prebehajúcich zmien. A tiež rozsiahla stredná trieda už zasiahnutá koronakrízou. Druhou je, ako sa ich vplyv prenesie na ostatný svet, a konkrétnejšie na nás.
Lebo NIEČO PRÍSŤ MUSÍ, hegemón je dôsledný vo svojom zámere. Vidíme dnes v Amerike, uvidíme aj v Európe. Neprehliadnuteľnou prvou vlnou zmien bola premena epidémie vírusu na epidémiu psychovírusu, v pozadí ktorej prebehli prvé premeny spoločnosti. Dnešné americké nepokoje sú možno začiatkom druhej vlny (možno, možnože môžeme čakať „horúce leto“ iných udalostí , no do konca roka ju vraj uvidíme). Chcelo by sa mi veriť, že nás negatívny vplyv chaosu minie, no vzhľadom na to, ako si Európa (EU) s nevoleným bruselským centrom, bábkovým europarlamentom a slabými politikmi v jednotlivých s štátoch s chuťou zarábala na problémy, tak sotva. Už nehovorím o Slovensku aj s dnešným vedením. Amerika, Čína, možno tak Rusi idú za svojim cieľom, EU doteraz spala.
Niekto na takéto zmeny doplatí. A niekto ich zaplatí, skôr či neskôr – a korporácie to nebudú (už dnes vidíme, ako len dane a poplatky utešene rastú – oproti neustálej rastúcej inflácii). Odmietam zmenu spoločnosti opäť na úkor bežných ľudí! Odmietam! Odmietam realizáciu neznámych projektov spokojných intelektuálov, tých istých, z tých istých kruhov, s tými istými elitami, spokojne pokračujúcich vo svojich „premyslených“ omyloch, ktoré doviedli spoločnosť národov… na pokraj, hoci všade bolo plno rečí o stálom raste – až do krízy. Možno to omyly nie sú, neviem. Možno to predsa len boli premyslené kroky vedúce k vytvoreniu spoločnosti s minimalizovaním strednej triedy a výraznejšej triedy voľnej „nájomnej sily“, žijúcej vo väčšej neistote stáleho príjmu. A v nedotknuteľnejšej triede bohatých.
A možno nám všetkým tak potichu usilovne a poctivo pripravujú svetlú humánnu budúcnosť. Tá nastane, len neviem či bude humánna pre všetkých, a či nás „nimi“ riadené zmeny nebudú príliš bolieť. No každopádne deje všetko bez objasnenia, opäť bez nášho súhlasu, opäť bez spoločného dohovoru!
Smutnou pravdou však je, že zmeny potrené sú, už len z dôvodu, v akej nadspotrebe na západe žijeme. A druhou, že nie sme bez viny – už len tým, ako sme premrhali posledných 30 rokov tým, že sme sa ako národ nechali viest za ruku niekým iným, čo sa nám v dobe zmien môže vypomstiť.
Ja neviem, ako vpred, neviem ani ako naspäť. Ale niekde niekto schopný, ľudsky mysliaci s národnou víziou budúcnosti slobodných ľudí určite áno. Skúsme ho nájsť! Lebo nádej ešte žije…

Princípy globalizmu

20.12.2020

Nepríjemným uvedomením si je, ako sme Slováci vybrali svojich zástupcov v posledných voľbách. Darmo je teraz nadávať, rozčuľovať sa, byť rozhorčený nad ich pôsobením. Voľby sú odrazom našej vôle, nášho politického vedomia, stavu, v akom sa naša spoločnosť nachádza. V takomto stave sa nachádzame z vlastnej viny, avšak i vinou niekoho iného – [...]

Prečo oni

14.11.2020

Priveľa občanov je pričasto roztrpčených z charakteru vládnutia a správania sa „služobníkov národa“ vo vedúcich funkciách štátu. Zamyslime sa krátko nad tým, ako je možné, že k nespokojnosti s ich činnosťou prichádza tak skoro po voľbách. Jedna z možných odpovedí sa ponúkne, ak sa poobzeráme okolo seba na celospoločenské dianie. Dozrel kapitalizmus, (či [...]

Poďakujme mu.

31.10.2020

Hlavným problémom európskych národov je opäť zúriaca pandémia. Očakávané, prísnejšie opatrenia vlád (oproti prvej vlne) sú stále aktuálnejšie a sužujú obyvateľov spolu s vírusom. Popritom, v pozadí pandémie prebiehajú, otvorene i skryto našim očiam, nemenej zaujímavé procesy. Pretože „tí“ za kulisami si dobre uvedomujú význam využitia tak [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 17989x
Priemerná čítanosť článkov: 1999x

Autor blogu

Kategórie